Povestea din spatele sacoului casual pentru barbati sau blazerului este una destul de neclara. Articolul vestimentar pe care il purtam noi astazi este de fapt descendentul a doua stiluri distincte de sacouri: cel de origine militara britanica (cu doua randuri de nasturi) si cel de origine sportiva (cu un singur rand de nasturi), purtat de canotorii Universitatii Oxford. Un lucur este sigur: blazerul a servit barbatilor timp de mai bine de 100 de ani, fiind purtat atat de regi, sportivi, elite sociale, cat si de oamenii de rand.

 

Sacoul este prin definitie un articol incredibil de versatil, un element esential pentru barbatul urban a carui tinuta este caracterizata printr-un stil smart casual. Purtand un blazer, un barbat nu va fi niciodata mult prea elegant ori mult prea casual, aducand doza exacta de rafinament necesara.

 

Desi este foarte usor de asortat daca tinem cont de culoarea si textura materialelor, nu este la fel de usor sa alegem un sacou care sa ni se potriveasca perfect. De aceea, Antonio Gatti a creat o lista cu elementele si detaliile care fac intr-adevar diferenta atunci cand doriti sa achizitionati un blazer de cea mai buna calitate.

          

Nasturii si butonierele reprezinta marcile unei haine bine croite. De multe ori trecute cu vederea, acestea pot fi adevarate indicii despre modul in care a fost construit sacoul. Atunci cand sunt realizate de catre un specialist, butonierele au dimensinea perfecta, sunt surfilate cu atentie si nu se vor destrama de-a lungul timpului. Nasturii trebuie sa fie personalizati cu numele brandului, realizati dintr-un material solid si cusuti foarte bine cu fir textil rezistent.

 

Un blazer bine croit prezinta de asemenea o butoniera suplimentara in partea superioara a reverului stang pentru a putea fi usor accesorizat cu un pin de sacou.                                                                                             

Cusaturile trebuie sa fie drepte, dense si bine finisate, sa nu fie intrerupte si sa fie realizate din fire textile de foarte buna calitate.

 

Cum trebuie sa se aseze un sacou?

Cel mai important lucru in alegerea unui blazer este ca acesta sa urmareasca cat mai bine linia corpului, fara a-i limita libertatea de miscare. Pentru a va asigura de acest aspect, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele elemente:


Inchiderea: atunci cand stati drept, sacoul trebuie sa poata fi inchis cu usurinta. Ca sa testati acest lucru, puteti inchide doar unul dintre nasturi pentru a va asigura ca prin unirea ambelor revere, blazerul nu este prea larg sau prea stramt. Nasturele are trebui sa se inchida cu usurinta si sa nu formeze cute in forma literei X.

 

Gulerul: ar trebui sa stea lipit de camasa chiar si atunci cand miscati capul. Daca observati o despartitura, atunci sacoul este prea mare, iar daca acesta se increteste, inseamna ca este prea mic.

   

Materialul trebuie sa fie realizat din tesaturi naturale: fie cu un continut mare de lana, fie din bumbac 100%. Pentru sezonul rece, cea mai indicata textura este tweed-ul care confera un confort termic ridicat si un aspect rafinat tinutei. Cand temperaturile sunt mai ridicate, putem opta  pentru un sacou casual dintr-un compozitie  mai lejera.


Umerii sacoului: nu ar trebui sa depaseasca linia naturala a corpului pentru a nu a crea un aspect neingrijit, dar nici sa fie prea scurt si sa formeze acele binecunoscute incretituri inestetice.

  

 

Manecile: specialistii recomanda ca diferenta de lungime dintre sacou si camasa sa nu fie foarte mare. Este indicat sa lasam la vedere jumatate de inch (aprox. 1.27 cm) din lungimea camasii. Nu este intodeauna usor sa calculam acest lucru, dar ne putem ghida dupa o regula general valabila ce trebuie respectata si anume aceea ca maneca sacoului sa nu fie mai scurta decat manseta camasii.

 

  

Daca blazerul ales a trecut cu brio toate aceste teste, puteti fi sigur ca ati facut achizitia ideala pentru garderoba dumneavoastra, imbogatind-o cu una dintre cele mai versatile piese de vestimentatie masculina.