Totul despre Vestele Matlasate pentru Bărbați (2020)
Motivul pentru care editorii celor mai prestigioase reviste de moda masculina au decis sa faca acest lucru este acela ca vestele matlasate indeplinesc cele mai importante cerinte pe care le au barbatii atunci cand vine vorba despre moda, respectiv: sunt foarte utile, arata extraordinar de bine si sunt extrem de versatile.
Utilitatea unei veste matlasate este evidenta: aceasta poate fi purtata cu succes atat iarna cand este nevoie sa suplimentam confortul termic pe care ni-l ofera un palton sau pardesiu necaptusite suficient cat si primavara sau toamna, atunci cand avem nevoie de haine care sa faca fata diferentelor mari de temperatura care se inregistreaza uneori pe parcursul unei singure zile. Materialul exterior folosit la realizarea vestei va asigura rezistenta la vant si impermeabilitatea iar umplutura va fi cea care va conferi confortul termic.
In ceea ce priveste look-ul, acesta este dat in primul rand de materialul exterior din care este realizata vesta. Atat fasul cat si diferitele stofe cu care se acopera umplutura permit variante infinte de culori si texturi, astfel incat vestele matlasate vor putea fi purtate in gama de stiluri cuprinsa intre sport si casual. In al doilea rand, atunci cand este purtata peste un tricou sau peste o camasa, vesta matlasata ne da ocazia sa ne punem in valoare bratele. Niste brate bine lucrate vor arata impresionant atunci cand vom imbraca vesta matlasata.
Versatilitatea vestei matlasate este data in principal de faptul ca este cel mai important element de layering din moda masculina. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenul, layeringul semnifica purtarea hainelor in straturi. Intrucat combinatiile “multistrat” in care poate fi purtata vesta matlasata sunt nenumarate, ne vom referi in prezentul articol doar la asocierea dintre vesta, blazer si camasa. De altfel, cei care fac abia primii pasi in moda nu trebuie sa adauge de la inceput prea multe straturi.
Cum purtam o vesta matlasata?
Optiunea de a purta un blazer impreuna cu o vesta matlasata este potrivita in special in anotimpurile de tranzitie, cand dimineata nu este atat de cald incat sa plecam de acasa doar in sacou si nici atat de racoare incat sa luam un palton.
Atunci cand vom purta vesta sub blazer vom alege un model de vesta matlasata subtire, care sa nu ne faca sa aratam ca niste ardei umpluti atunci cand punem blazerul deasupra. Totodata trebuie sa avem grija si ca lungimea vestei pe care o purtam sub sacou sa ajunga pana la linia pantalonilor. Sub nicio forma, aceasta nu trebuie sa depaseasca lungimea blazerului caci daca o face aspectul va fi cu totul eronat.
Daca decidem sa o purtam peste sacou ( sau chiar la costum) putem alege si variante mai groase, insa trebuie sa avem grija ca vesta sa aiba aceeasi culoare sau o culoare foarte apropiata de cea a sacoului sau a costumului. In caz contrar, lipsa manecilor va face ca tinuta sa para nestructurata si nepotrivita.
Vesta matlasata arata foarte bine purtata cu un tricou polo cu maneci lungi, sau chiar cu maneci scurte, precum si cu o camasa cu imprimeuri. Nu putem da gres daca vom purta vesta cu o pereche de jeansi sau chinos. In functie de contextul in care vor fi purtate vestele, putem alege fie culori neutre (bej, kaki, bleumarin) fie culori mai indraznete precum rosu, galben, portocaliu.
Evident, ca orice produs de moda, vestele matlasate se regasesc pe piata in diferite variante si la diverse calitati. Unele veste matlasate pun accentul pe caracterul lor util. Acestea sunt de obicei realizate din materiale mai rezistente si sunt dotate cu mai multe buzunare.
In functie de umplutura acestora, vestele pot fi captusite cu fibre sintetice, cu puf (de gasca sau de rata), cu pene sau cu combinatii de pene si puf.
Există mai multe tipuri de captuseala sintetică cu caracteristici diferite in functie de grosimea și dispunerea fibrelor sau in functie de amestecul diversele tipuri de fibre. Aceste fibre se compacteaza si sunt cusute in materialul exterior al jachetei.
Vatelina are calitati termice destul de bune si reprezinta o varianta ( care din punct de vedere financiar ar trebui sa fie) la indemana oricui. Dezavantajele acestui material sunt ca nu se comprima foarte mult iar fibrele sintetice se deterioreaza destul de rapid sau formeaza cocoloase. Pretul acestora reprezinta insa avantajul lor principal intrucat jachetele sau vestele captusite cu fibre sintetice au un pret inferior celor captusite cu puf.
Fara indoiala vedeta captuselilor este puful. Trebuie subliniat faptul ca puful nu este acelasi lucru cu penele. Acesta este mult mai redus ca dimensiuni si are o capacitate superioara de pastrare a căldurii fata de pene. Puful provine de pe pieptul și de sub aripile gâștelor sau rațelor. Calitatile termoizolante ale pufului sunt binecunoscute de sute de ani. Puful are cel mai bun coeficient de caldura raportat la greutatea materialului. Pe langa aceste calitati, puful are o capacitate foarte mare de comprimare precum si rezistență in timp la comprimari.
Stim cu totii ca unele jachete captusite cu puf sunt vandute impreuna cu niste saculeti mici in care jacheta poate fi oricand comprimata si introdusa. Atunci cand greutatea si volumul de impachetare conteaza, vestele umplute cu puf sunt inegalabile. Exista insa si situatii in care producatorii folosesc combinatii de puf si pene. Evident, in aceste situatii, raportul dintre coeficientul de caldura si greutate scade. Daca sunt intretinute corect, vestele sau jachetele umplute cu puf pot rezista si zece ani.
Puf de gasca sau puf de rata?
Calitatile termice ale pufului de rata sunt destul de apropiate de cele ale pufului de gasca (calitatile celui din urma fiind insa superioare datorita faptului ca fulgul este mai mare). Unele persoane cu un simt al mirosului mai sensibil au raportat faptul ca au simtit un miros specific atunci cand au purtat haine captusite cu puf de rata.
Explicatia este aceea ca ratele, fiind de o statura mai mica decat gastele isi murdaresc mai usor puful din zona pieptului si a aripilor, iar uneori, chiar daca puful este supus unor procese de curatire, acest miros se mai pastreaza.
Argumentele prezentate mai sus au reprezentat suficiente motive care sa-i determine pe designerii Antonio Gatti sa se orienteze spre vestele matlasate umplute cu puf de gasca 100 % si sa va ofere produsul cu cele mai bune calitati din aceasta clasa.