Ce să știi despre trenci (2020)
Trenciul (trench-coat sau trenchcoat) este un pardesiu realizat dintr-un material impermeabil ( bumbac tratat, gabardina, piele, etc.), avand lungimi care variaza de sub genunchi pana la prima treime a pulpei piciorului. Este o piesa de garderoba care nu se va demoda niciodata, ideala pentru sezonul de primavara sau de toamna.
Paternitatea trenciului este disputata intre doua mari case de moda britanice, Burberry si Aquascutum, insa prezentul articol nu isi propune sa ofere argumente pentru intaietatea oricareia dintre acestea. Cert este insa ca vremea capricioasa din Regat a facut ca locul nasterii trenciului sa fie acolo si nu in alta parte.
Desi aparuse înainte de primul război mondial ( in jurul anului 1850 sau chiar 1824 dupa alte surse), a fost dezvoltat ca articol de îmbrăcăminte pentru armata, fiind adaptat pentru utilizare în transee (de unde si numele său trenchcoat – haina de transee).
Culorile predominante in care erau realizate initial trenciurile erau bej, kaki, albastru si gri. Prezentau 10 nasturi dispusi pe doua randuri, epoleti si niste curele in jurul incheieturii mainilor, pentru a preveni scurgerea apei pe antebrate atunci cand se folosea binoclul pe timp de ploaie.
Trenciul, ca echipament militar, prezinta si un cordon, pe care se puteau atasa inclusiv grenade de mana. Trupele germane au adoptat si ele trenciul din piele neagra, aceasta tinuta devenind un element simbol al nazistilor.
Dupa terminarea razboiului, trenciul a devenit popular printre civili, care l-au preluat de la soldatii care se intorceau acasa. Ca element de fashion trenciul isi face primele aparitii pe marile ecrane in filmele anilor ’40, fiind purtat de staruri precum Humphrey Bogart in Casablanca sau Peter Sellers in Pink Panther.
Mult mai tarziu, Peter Falk a purtat trenciul in aproape toate episoadele seriei Columbo, acesta devenind o “marca inregistrata” a indragitului personaj. In zilele noastre trenciurile, in functie de model, isi pastreaza mai mult sau mai putin influenta militara.
Desi initial trenciurile au fost create avandu-se in vedere in primul rand utilitatea extraordinara a acestora, in prezent exista modele care, pe langa faptul ca protejeaza perfect impotriva vantului si a ploii, confera un aer fashion si un plus de masculinitate.
Cum purtam un trenci
Când vine vorba de nuantă, nu poti da gres cu camel, bej, bleumarin, kaki, culorile originare in care a aparut aceasta superba piesa de garderoba. In timp ce trenciul la doua rand uri de nasturi este potrivit unei tinute formale, trenciul la un singur rand de nasturi poate fi adaptat la o gama mai larga de asocieri vestimentare, de la jeans pana la costum.
Intrucat credem ca atunci cand decideti sa investiti într-un trenci, utilitatea si versatilitatea sunt motivele principale pentru care o veti face, va recomandam trenciurile cu un singur rand de nasturi in culori neutre.
Daca va decideti sa purtati trenciul la costum sau peste un sacou, este bine sa luati in calcul acest lucru si sa va orientati la un trenci cu o marime mai mare, astfel incat, atunci cand il purtati sa nu para prea stramt.
Avand in vedere faptul ca trenciul este o piesa clasica, esentiala si atemporala, va sfatuim ca atunci cand veti investi intr-un trenci, sa fiti siguri ca este realizat din materiale de calitate. Pentru toate calitatile trenciului, va asiguram ca va veti recupera cu usurinta investitia facuta.