Despre măștile de protecție

COVID19 a lovit crunt și prea rapid întreaga planetă. Toate stocurile de măști chirurgicale din lume s-au epuizat rapid, cererea crescând foarte mult. Prețul măștilor, chiar la producătorii din China a crescut de zeci de ori. În acest context, fără a avea pretenții că suntem specialiști, am încercat să facem un rezumat a informației găsită pe internet, referitoare la utilitatea purtării unei astfel de măști.

1) Tipul de mască cel mai obișnuit este cel știut ca „mască chirurgicală”, „mască de față”, „mască medicală”. Această mască este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infecțiilor. Aceasta acoperă nasul și gura și are bucle cu care se fixează după urechi. Măștile de față ajută la limitarea răspândirii germenilor. Atunci când vorbim, tușim sau strănutăm se eliberează în aer mici picături cu agenți patogeni care pot infecta persoanele din jur. Prin purtarea unei măști, se poate preveni sau reduce contaminarea celorlalte persoane. Așadar cei care sunt protejați nu sunt cei care poartă acea mască, ci celelalte persoane, care se află în apropierea lor.

Twitter

2) Aparatele respiratorii de tipul N95 ( FFP2 standard) oferă o protecție ridicată, atât pentru cel care o poartă cât și pentru cei din jurul acestuia. Măștile N95 au fost utilizate în industrie timp de câteva decenii înainte ca ele sa fie folosite în spitale. Această mască se strânge bine în jurul feței și este capabilă să filtreze 95% dintre particulele aeriene, inclusiv virusuri, lucruri pe care alte echipamente de protecție (cum ar fi măștile chirurgicale) nu le pot face. Este unul din echipamentele care asigură protecție împotriva COVID19.

3) Măștile de tipul FFP3 sunt cele mai filtrante măști dintre toate FFP-urile. Are un procent de filtrare minim de 99% și scurgeri maxime de 2% în interior. Acestea protejează împotriva particulelor foarte fine, precum azbestul.

Durata de viață efectivă a unei măști chirurgicale sau a unui aparat respirator este indicată de producător. Acesta variază în funcție de utilizare. În general, poate varia de la trei la opt ore, în funcție de concentrația contaminantului și de o serie de factori externi, cum ar fi umiditatea aerului, temperatura, volumul de aer respirat etc.

Despre măștile din material textil

Anterior apariției actualelor măști chirurgicale, chirurgii obișnuiau să folosească măști textile, realizate din mai multe straturi de tifon, pe care le reutilizau după ce le sterilizau prin fierbere. Aceste măști, aveau ca obiectiv principal protejarea pacienților, astfel încât chirurgul să nu transmită germeni în situsul operator.

Ca și măștile chirurgicale actuale, despre care am discutat la punctul 1, măștile din material textil nu îl protejează pe cel care le poartă însă ii pot proteja pe ceilalți, care stau în preajma persoanei bolnave.

Organizația Mondiala a Sănătății precum și Ministerul Sănătății au arătat că purtarea măștii din material textil nu conferă protecție persoanei care o poartă ci persoanelor din jurul acesteia.

https://www.facebook.com/167611313593642/posts/1107226932965404/


În contextul COVID19, unele țări au obligat persoanele care doresc să iasă din casă să poarte măști chirurgicale sau alte dispozitive care să acopere nasul și gura. Astfel de măsuri au fost luate de guvernul ceh, precum și de cel din Slovacia.

https://www.youtube.com/watch?v=HhNo_IOPOtU

Desigur, purtarea măștii de protecție este doar una dintre măsurile care trebuiesc luate. Pe lângă aceasta trebuie respectate toate celelalte reguli, precum distanțarea socială, spălatul des pe mâini și pe față, dezinfectarea obiectelor.

Distribuie: