Cum te îmbraci ca invitat la o nuntă pe timpul verii?
Perioada cuprinsă între mijlocul lunii mai și începutul lunii noiembrie este cunoscută ca „sezonul nunților”, fiind acea parte a anului când au loc cele mai multe astfel de evenimente.Pentru că sezonul este la început și deja am văzut multe exemple de „asa nu”, am decis să venim în sprijinul bărbaților și să le oferim câteva repere pentru a aborda corect, din punct de vedere vestimentar, nunțile.
În mod tradiţional nunţile sunt evenimente formale şi impun prin ele însele o vestimentaţie elegantă. Totuși, din punctul de vedere al formalității unei nunți vom observa că sunt cel puțin trei tipuri: formale, semiformale și relaxate.
Cei care determină cum va fi o nuntă sunt doar mirii și aceștia vor trebui să le aducă la cunoștință invitaților, în mod neechivoc, tipul de nuntă pe care o organizează. Regula în țara noastră este cea a nunților semiformale și în această situație, de cele mai multe ori, mirii nu vor preciza nimic special cu privire la acest aspect.
Atunci când este organizată o nuntă formală, de obicei mirii vor menționa pe invitație faptul că este un eveniment la care se va respecta „dress code: black tie”. Chiar dacă pe invitație nu se menționează nimic cu privire la vreun cod vestimentar, dar locația în care urmează să se desfășoare nunta este foarte elegantă: gen ball-room, castel, etc. cel mai probabil nunta va avea un caracter formal și invitații trebuie sa adopte doar acest gen de ținută.
Dacă aveți vreo nelămurire cu privire la cat de formală trebuie să fie ținuta, contactați mirii și întrebați-i. Cu siguranță se vor face înțeleși.
Ce purtăm la o nuntă formală pe timpul verii?
Formalul este formal indiferent că este vara sau iarna.
Dacă nunta are loc după ora 18:00, varianta cea mai elegantă pentru bărbați pentru acest nivel de formalitate este să poarte smoking (tuxedo), cămașă albă (cu nasturi negri sau cu nasturi ascunși), cravată neagra / papion negru, o batistă albă în buzunarul de la piept. Smokingul, așa cum se știe, este costumul asortat, format dintr-un sacou (la unul sau două rânduri de nasturi), cu revere din satin lucios sau masate, rotunde sau tăiate la colțuri.
Dacă alegeți varianta cu papion, vă sugerăm să excludeți variantele gata făcute și să optați pentru un papion clasic (self-tie). Pantalonii pot avea pe partea laterală o dungă tot din mătase (vipușcă), urmând modelul militar. Opțional, smokingul poate sa aibă și vestă precum și brâu din mătase. Este exclus să se poarte smoking la nunți sau la orice evenimente care au loc înainte de ora 18:00.
Dacă doriți o variantă mai versatilă pentru o nuntă formală apelați cu încredere la costumul negru (din două sau trei piese), cămașă albă și obligatoriu papion negru sau cravată neagră. Dacă aveți de ales între un costum din două piese și unul din trei piese, alegeți-l pe cel din trei piese. Avantajul acestuia este că, dacă vă încălziți prea tare, puteți să vă dați jos sacoul și, totuși, să rămâneți elegant. Având în vedere formalitatea cerută, ar trebui ca mirii să se asigure că temperatura va fi potrivită pentru ca invitații să nu fie nevoiți să își dea jos sacoul chiar și după niște dansuri prelungite.
Pantofii purtați la o astfel de nuntă vor fi obligatoriu model Oxford, de lac sau negri mat, iar șosetele vor fi negre și lungi.
În ceea ce privește bijuteriile, vă recomandăm să purtați doar ceas clasic, verighetă și cel mult butoni de cămașă clasici, cât mai discreți, argintii sau aurii. Dacă nu e prima dată când purtați butoni știți cu siguranță că aceștia se poartă doar la cămăși prevazute special cu orificii pentru butoni.
Ce purtăm la nunțile semiformale?
Nunțile semiformale reprezintă regula în țara noastră. Peste 90 % din nunți au acest caracter, în sensul că se află între rigiditatea descrisă mai sus și nunțile declarate ca fiind nunti relaxate.
La astfel de nunți vom purta costume monocrome, deci fără carouri, fără dungi, fără alte imprimeuri, iar culorile recomandate sunt gri, albastru (de la bleu până la bleumarin), bej și maro. Griul și bleumarinul sunt culorile cele mai versatile, în funcție de accesoriile purtate putând fi îmbrăcate în ocazii diferite: la nuntă, dar și la birou, la o întâlnire de afaceri, etc.
Astfel, dacă purtăm un costum bleumarin sau gri la nuntă ar fi bine să îl accesorizăm cu o cravată sau papion în culori interesante.
La acest tip de nuntă putem purta batiste de buzunar atât albe cat și de alte culori. Alegeți ceva care sa nu fie strident, dar care totusi să vă individualizeze.
Nu asortați cravata sau papionul la ținuta partenerei întrucât arată a kitsch. Cel mult batista de buzunar poate fi asortată cu ținuta acesteia, dar doar dacă este vorba despre culori discrete.
Cămașa este indicat să fie într-un dintre culorile de bază, respectiv: albă, bleu, roz sau lila (in funcție de culoarea costumului).
La nunțile semiformale putem sa purtam pantofi Oxford sau pantofi single monk sau double monk, negri sau maro. Pantofii maro pot fi purtați cu succes la costume maro, bleumarin, albastre sau gri. Purtați în aceste combinații, pantofii trebuie să fie in nuanțe mai închise decât costumul.
Purtate cu cravate monocrome sau în două culori, în dungi, cu sau fără o batistă albă în buzunarul de la piept, costumule bleumarin sau gri devin perfecte pentru office sau pentru business.
Ce purtăm la o nuntă relaxată pe timpul verii?
În ultimii ani, in România a crescut procentul nunților relaxate, care, de cele mai multe ori se desfășoară in cadre atipice: la malul marii, in gradina, pe terasa de la ultimul etaj a unui bloc înalț, etc.
Dacă mirii anunță că își doresc ca nunta lor să fie relaxată, vom schimba registrul vestimentar dinspre elegant spre casual sau smart casual însă trebuie să fim atenți sa nu ajungeți în zona sport.
Recomandăm să purtați costume în carouri din două sau trei piese cu sau fără cravată / papion. În funcție de locație, puteți opta chiar pentru un blazer sau sacou sport cu o pereche de chinos. Sacourile pe care le veți purta în astfel de ocazii prezintă mai puține întărituri sau chiar deloc, sunt semi-căptușite sau fără niciun fel de căptușeală.
Chiar dacă nunta este la malul mării evitați să purtați ținute albe (întrucât sunt rezervate doar mirilor) și orientați-vă spre nuanțe de bleu, crem sau orice culori pastelate, cu excepția situației când mirii decretează dress code: white.
Materialele cele mai indicate pentru costumele de nuntă de vară sunt cele naturale. Dacă nu este o vară total atipică, cu siguranță temperaturile vor fi ridicate. În plus, la nuntă se dansează și atmosfera se încinge. Costumele subțiri din lână (100 % lână sau cu lână in combinație cu mătase) sunt apte să vă asigure un confort termic potrivit, lâna va permite pielii să respire, iar costumele nu se vor boți.
Ce să NU faceți când vă pregătiți ținuta pentru o nuntă
- Nu vă îmbrăcați în așa fel încât să atrageți atenția asupra dumneavoastră și nici necorespunzător evenimentului! Este foarte nepoliticos față de miri să atrageți atenția la evenimentul la care ei ar trebui sa fie personajele principale.
- Nu vă îmbrăcați în alb (decât dacă mirii impun dress-code: white)!
- Nu purtați cămăși cu dungi, carouri, sau cu mâneci scurte! Bărbații nu ar trebui să poarte în nicio ocazie cămăși cu mâneci scurte, cu atât mai puțin la o nuntă. Dacă vă încălziți purtând o cămașă cu mâneci lungi, aveți varianta să îndoiți mânecile cămășii – va arăta cu mult mai bine decât una cu mâneci scurte.
- Nu vă accesorizați cu cravata sau papion la culoarea rochiei partenerei!
- Nu purtați șosete albe (acestea se poartă doar la încălțăminte pentru practicarea sportului și doar atunci când îl și practicăm)!
- Nu purtați cămăși sau costume în culori tari (roșu, verde, albastru electric, etc)! Veți ieși in evidență, dar nu într-un sens pozitiv.
Ce să faceți când vă pregătiți ținuta pentru o nuntă
- Ați putea să vă faceți un costum la comandă. Dacă aveți mai multe evenimente, vă recuperați rapid investiția și veți arăta impecabil tot sezonul. Hainele vă vor veni ca turnate și cu toate astea, vă vor permite să vă desfășurați pe ringul de dans.
- Aveți grijă să afișați un look total îngrijit: călcați-vă cămașa, treceți pe la frizer în prealabil, făceți-vă manichiura, bărbieriți-vă sau aranjați-vă barba.
- Dacă este prea cald și vă știți un dansator înverșunat luați în calcul să aveți o cămașă de rezervă la dumneavoastră și un deodorant (dacă aveți posibilitatea să vă reîmprospătați cu apă și săpun).
- Purtați șosete lungi, asortate la culoarea pantalonilor și nu a pantofilor. Am spus lungi pentru că atunci când vă așezați și se ridica pantalonii, să evitați să se vadă și o parte de piele cu păr, între pantalon și șosetă.
- Pantofii trebuie să arate bine, să nu se vadă că ii purtați în fiecare zi. Va recomandăm să păstrați una sau două perechi doar pentru evenimente speciale.
Vă invităm să vizitați showroom-ul Antonio Gatti pentru a vă achiziționa ținute ready-to-wear sau să vă faceți ținute la comandă pentru evenimentele fericite ale verii. Consilierii noștri vestimentari vă vor ajuta cu plăcere să vă îmbrăcați impecabil pentru orice eveniment.