Cum să îngrijim Gecile cu Puf
Tot ce trebuie să știți despre îngrijirea Gecilor cu Puf
Geaca cu puf nu este doar un articol de vestimentatie care te protejeaza de ploaie si frig, este un adevarat simbol al iubitorilor de natura si al activitatilor in aer liber. Putem spune ca e ca un prieten care ne-a insotit in multe aventuri, de la focuri de tabara in timpul toamnei la zilele geroase de ski. Atunci cand o vedem pe umeras ne reamintim toate acele zile petrecute cu prietenii sau familia. Astfel, geaca de puf reprezinta mai mult decat o haina, reprezinta o investitie.
In general, geaca cu puf contine pene de gasca sau rata, care confera gecii un aspect pufos, umflat, fara a avea mult in greutate, fiind un articol chiar usor si foarte confortabil. De multe ori e un articol care ajunge sa fie purtat pana este foarte uzat, oamenilor fiindu-le frica sa spele astfel de produse pentru a nu le distruge. Te asiguram ca daca respecti cateva reguli acest lucru nu se va intampla. Spalarea gecii cu puf poate fi considerata o actiune riscanta, insa daca cunosti cateva secrete va fi o operatiune chiar simpla. Trebuie sa tii cont ca exteriorul gecii cu puf este tratat cu o substanta speciala care ii confera rezistenta la apa. Nivelul de impermeabilitate difera in functie de tipul gecii, clasica sau sport. Aceasta calitate a materialului este cea care protejeaza aspectul umflat al penelor dinautru. Cu toate acestea, uleiurile, petele, murdaria si utilizarea frecventa vor reduce in timp aceasta rezistenta. Inainte de a spala geaca cu puf asigura-te ca ai citit atent instructiunile de pe eticheta si verifica materialele din care este facuta geaca ta. In general, cam toate materialele permit spalarea automata, mai putin gecile care contin matase, care trebuie duse neaparat la spalatorii profesionale.
Pentru a te bucura cat mai mult de geaca ta cu puf, iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont:
- frecventa operatiunii de spalare depinde de cat de mult folosesti geaca cu puf, in ce mediu mergi cu ea si ce activitati desfasori. In principiu, se recomanda doua spalari pe an, dar daca geaca este intens purtata se poate spala si de mai multe ori pe sezon. Tine cont insa, spalarea frecventa nu este recomandata, poate duce la semne de uzura, poate afecta cusaturile si aspectul pufos al umpluturii.
- daca observi doar o pata, este recomandat sa nu speli intreaga geaca, este de evitat spalarea frecventa. Foloseste in schimb putin detergent profesionist diluat cu apa si un burete.
- inainte de a spala geaca, incearca sa indepartezi petele sau mizeria cu o perie, apoi inchide toate capsele, scaiurile, fermoarele.
- daca geaca prezinta pete mai rezistente, aplica o solutie amestecata din detergent special si apa, direct pe pata. Lasa sa actioneze 30 de minute, inainte sa dai drumul la programul de spalat.
- curata compartimentul de vechiul detergent si foloseste un detergent special pentru produse sportive (ex. Nikwax Down Wash Direct). Detergentii normali nu ar trebui folositi pentru ca degreseaza penele de uleiurile naturale, lasand apoi un aspect flasc acestora. Detergentii profesionisti nu doar ca nu curata uleiurile, dar protejeaza si stratul exterior al gecii, care asa cum am spus este tratat cu o substanta speciala pentru a obtine rezistenta la apa.
- nu folosi niciodata inalbitor, balsam de rufe sau fierul de calcat. Inalbitorul si balsamul pot afecta materialul, iar fierul de calcat pur si simplu iti va arde sau topi geaca.
- introdu geaca in cuva masinii de spalat, este preferabil sa speli cate un produs odata.
- citeste instructiunile de pe eticheta. In general se recomanda un program cat mai bland, pt material sintetice, cu putine rotatii, in apa rece sau de o temperatura maximum 30 de grade.
- tine cont ca geaca cu puf are acel aspect umflat specific nu doar din cauza penelor pe care le contine, ci si din cauza aerului. Prin urmare, inainte sa dai drumul programului de spalat preseaza bine geaca pentru a evita plutirea gecii in apa.
- nu folosi program de extraclatire.
- nu spala chimic geaca cu puf niciodata, vei strica invelisul de la exteriorul gecii, care este tratat cu substante special pentru a face materialul impermeabil.
- dupa ce programul de spalare s-a terminat, seteaza cateva rotatii in plus, de fiecare data marind viteza, pentru a scoate excesul de apa.
- daca este posibil foloseste un uscator de rufe. Seteaza o temperatura joasa si adauga niste mingi de uscat. Daca nu ai asemenea mingi poti folosi mingi de tenis de camp. Aceasta metoda te va ajuta sa pastrezi aspectul plin al pufului, fara a permite inghesuirea lui in colturi sau in partea de jos. Nu folosi obiecte rotunde mai grele decat o minge de tenis de camp, risti sa distrugi penele din interior.
- orice ar fi nu incerca sa storci geaca cu puf.
- tine minte ca procesul de uscare este unul din cei mai importanti pasi si trebuie sa ai rabdare, poate dura intre 2-3 ore.
- dupa ce ai uscat geaca, scoate-o din masina si scutur-o foarte bine, apoi las-o un pic in aer liber pe cat posibil, inainte sa o depozitezi, pt a se usca si aerisi cum trebuie.
- din cand in cand este bine sa scoti geaca si sa o agiti un pic pentru a evita ca puful sa se adune in anumite zone.
- ai grija la depozitare! Strangerea gecii cu puf in bagaje, sertare poate duce la strangerea pufului si astfel, ii confera gecii tale un aspect plat, sau mai rau poate provoca strangerea pufului in anumite zone. Daca se intampla asa, atunci, un program de uscare la masina de uscat pe o temperature joasa, ar trebui sa fie suficienta pentru revigorarea gecii tale.
- cel mai bine este ca in extrasezon sa tii geaca pe un umeras lat in dulap. Asigura-te ca e perfect uscata. Nu inveli geaca cu puf niciodata in huse din plastic, foloseste hartie usoara, pentru a proteja geaca de lumina, insa las-o pe cat posibil intr-o zona aerisita, pentru a evita compresia
- un ultim pont: nu trage de penele care ies prin material, impinge-le inauntru pe cat posibil, fara a forta insa, nu vrei sa faci o gaura si mai mare. Daca s-a format o gaura, atunci va fi nevoie sa o acoperi. Unele firme ofera bucati de material care pot fi cusute in situatii de urgenta. Pana cand gasesti o solutie definitiva, pentru ca gaura sa nu se mareasca si sa pierzi mai multe pene, ar fi bine sa acoperi gaura formata cu o banda adeziva.
La Antonio Gatti nu doar comercializam articole vestimentare, noi producem propriile noastre articole, investim in calitate, alegem cu grija accesoriile si producem piese versatile si durabile. Cu toate acestea utilizarea regulata a unui produs sau mai intensa poate lasa urme, in aceasta situatie este cel mai bine sa cunosti cele cateva reguli de care sat ii cont pentru ca intretinerea produsului tau sa fie o reusita.