Antonio Gatti Prima zi de Pitti Uomo

Incepand cu ora 11:00 zona Forteza de Basso a fost luata cu asalt de participantii la eveniment. Am avut ocazia sa ii vedem, printre altii pe celebrii Hugo Jacomet, creatorul blogului Parisian Gentleman si Lino Ieluzzi, unul dintre cei mai importanti influenceri din moda masculina italiana.

De departe, paltoanele si jachetelele sunt cele mai vizibile piese de garderoba pe care le observam la Pitti. Acestea sunt de toate culorile, in foarte multe texturi si croiuri. Materialul care se remarca imediat in acest an, prin efectul vizual deosebit, este lana cotta (boiled wool – sau lana fiarta), material care, pe langa calitatile termice cu totul aparte, permite si o mare libertate de expresie a stilului. Dupa cum vedeti, paltoanele din lana cota sunt purtate in toate culorile, de la alb la pana la rosu.

Produs traditional in regiunea alpina, in special in Austria si in Tirolul de Sud acest material este compact, versatil, foarte calduros, extrem de placut la atingere, rezistent la vant, ideal pentru zilele reci de toamna sau iarna. Nicio tesatura sintetica nu poate reda aceasta textura unica, catifelata, care, pe langa faptul ca ne protejeaza de frig, permite si pielii sa respire.

Asa cum o arata si numele, in esenta, aceasta tesatura se realizeaza prin fierberea lânii. Atunci când lâna este fiartă si agitata, bule mici de aer sunt prinse în material, formând o bariera termica naturala împotriva temperaturilor scăzute și permitând purtătorului să-si pastreze cu usurinta confortul termic.

(In nordul Alpilor lana fiarta facuta era obtinuta prin bataturirea tesaturilor cu picioarele sau mortar, in vase cu apa calda, cu adaos de turba din piatra vulcanica. Locuitorii acestor zone au descoperit ca hainele spalate care intrasera la apa, stramtate, ofereau o protectie mai buna in fata conditiilor meteorologice nefavorabile.)

Intrucat in cadrul procesului tehnologic caldura si umiditatea sunt aplicate in mod repetat tesaturii, care apoi se intinde pe rame largi pentru a se uniformiza si usca, odata ce a trecut prin aceasta procedura lana nu se va mai strange la purtare sau curatare in conditii de umiditate.

Lana cotta este un antibacterian natural care neutralizeaza mirosurile. De cele mai multe ori hainele din acest material se curata singure, multumita lanolinei (ceara naturala din lana care inconjura fiecare fibra a acesteia). Totusi, daca este necesar, pot fi curatate printr-o periere usoara.

Paltoanele de barbati si jachetele realizate din lana cotta sunt foarte usoare si isi pastreaza forma o perioada indelungata.

Distribuie: