La ora 10:30 a.m. a avut loc ceremonia de deschidere a celei de-a 93-a editii a Pitti Uomo. Ceremonia s-a tinut la Camera de Comert a Florentei, din Piazza Mentana nr.1.  Insa dincolo de aceasta ceremonie, ceea ce se vede pe strazi este semnul inceperii  adevaratului spectacol care cuprinde Florenta.  Toti cei carora ne place moda si  am avut ocazia sa calatorim in Italia stim ca italienilor- mai mult decat oricaror altora - le place sa isi oglindeasca ego-ul si stilul in tinutele de zi cu zi. Ceea ce se intampla la Pitti  este  mult peste orice zi obisnuita a italienilor.  

Fiind anotimpul rece – desi la Florenta termomentrul arata 12 grade Celsius, majoritatea tinutelor de pe strazi sunt specifice acestui sezon.  

       Incepand cu ora 11:00  zona Forteza de Basso a fost luata cu asalt de participantii la eveniment. Am avut ocazia sa ii vedem, printre altii pe celebrii Hugo Jacomet, creatorul  blogului Parisian Gentleman si  Lino Ieluzzi, unul dintre cei mai importanti influenceri din moda masculina italiana.

De departe, paltoanele si jachetelele sunt cele mai vizibile piese de garderoba pe care le observam la Pitti.  Acestea sunt de toate culorile, in foarte multe texturi si croiuri.  Materialul  care se remarca imediat in acest an, prin efectul  vizual deosebit, este  lana cotta  (boiled wool – sau lana fiarta), material care, pe langa calitatile termice cu totul aparte, permite si o  mare libertate de expresie a stilului. Dupa cum vedeti, paltoanele din lana cota sunt  purtate in toate culorile, de la alb la pana la rosu.

Produs traditional in regiunea alpina, in special in Austria si in Tirolul de Sud acest material este  compact, versatil, foarte calduros, extrem de placut la atingere, rezistent la vant, ideal pentru zilele reci de toamna sau iarna. Nicio tesatura sintetica nu poate reda aceasta textura unica, catifelata, care, pe langa faptul ca ne protejeaza de frig, permite si pielii sa respire.

 
  Asa cum o arata si numele, in esenta, aceasta tesatura se realizeaza prin fierberea lânii. Atunci când lâna este fiartă si agitata, bule mici de aer sunt prinse în material, formând o bariera termica naturala împotriva temperaturilor scăzute și permitând purtătorului să-si pastreze cu usurinta confortul termic.

(In nordul Alpilor lana fiarta facuta era obtinuta prin bataturirea tesaturilor cu picioarele sau mortar, in vase cu apa calda, cu adaos de turba din piatra vulcanica. Locuitorii acestor zone au descoperit ca hainele spalate care intrasera la apa, stramtate, ofereau o protectie mai buna in fata  conditiilor meteorologice nefavorabile.)
Intrucat in cadrul procesului tehnologic caldura si umiditatea sunt aplicate in mod repetat tesaturii, care apoi se intinde pe rame largi pentru a se uniformiza si usca, odata ce a trecut prin aceasta procedura lana nu se va mai strange la purtare sau curatare in conditii de umiditate.
Lana cotta este un antibacterian natural care neutralizeaza mirosurile. De cele mai multe ori hainele din acest material se curata singure, multumita lanolinei (ceara naturala din lana care inconjura fiecare fibra a acesteia). Totusi, daca este necesar, pot fi curatate printr-o periere usoara.

Paltoanele de barbati si jachetele realizate din lana cotta sunt foarte usoare si isi pastreaza forma o perioada indelungata.